Levende sten - akvariets fundament

Hvad er levende sten og hvad gør de?

Levende sten er akvariets næringsomsætter, grundet de milliardvis af bakterier og mikroorganismer der lever i stenene bliver der omsat store mængder næring.

 

Levende sten er ikke "levende", men kaldes levende, grundet de mange mikroorganismer som lever heri. Faktisk, lever mere end 80 % af de bakterier der er i akvariet, på og i stenene. Foruden alle mikroorganismerne lever der også masser af små og store invertebrater, fx. fireworms, muslinger og rørorme.

 

Hvad består levende sten af?

Levende sten er opbygget af døde koraller, muslinger, kalkrørorme og lignende. De levende sten man køber i butikken er derfor ofte mange tusinde år gamle koraller. Opbygningen af de døde skeletter gør stenene meget porøse og fyldt med huller. Selve den kemiske opbygning er bestående af calcium karbonat, præcis som korallernes skelet.

Selvom det primært er korallerne der sørger for opbygningen med deres skelet, så er kalkalger også en stor del af opbygningen.

Hvor kommer stenene fra?

Stenene kommer typisk fra Fiji, Tonga og Samoa, da arbejdskraften her er billig og der er store mængder koralrev. Dog er det ikke en holdbar løsning at tage stenene direkte fra revene og derfor er dette også gjort ulovligt mange steder i verden. I stedet har man tilladt indsamlerne, selv at producere stenene, dette kan gøres på to måder. Enten laver man kunstigt sten af en blanding af cement og sand, eller som man hyppigst gør, graver gammelt koralrev op som ligger på land og dumper dem i havet i 4-5 år for så at indsamle dem igen og sælge dem videre. På den måde skåner man de vilde koralrev og tildels skaber nye rev.

Hvad skal du tænke på før køb?

Kvaliteten af stenene skifter meget, generelt er indonesiske kendt for god kvalitet. Men går man blot efter lette sten, der fylder meget, med mange huller, så er man godt hjulpet.

Nogle sten er faktisk så "levende" ved ankomst til danmark, at jeg har været med til at finde levende, krabber, damsler og en enkelt muræne som har gemt sig i dem.

Hyppige blinde passagere er mantis rejer og krabber, så det er en god ide, at kigge stenene godt efter ved køb og om muligt fjerne dem. Det er også meget almindeligt, at der er koraller af forskellig slags på stenene.

Prisen pr. kg. levende sten ligger på 90-110 kr. "Døde" sten kan købes til halv pris, disse har dog ligget på land længe og derfor tager indkøringen af akvariet noget længere ved brug af disse. Købes stenene privat er der ofte meget at spare.

 

 

 

Foder

  • Fiskefoder
  • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Reefbuilders RSS


Warning: XMLReader::open(http://reefbuilders.com/feed/) [xmlreader.open]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44

Warning: XMLReader::open() [xmlreader.open]: Unable to open source data in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44
Feed not found

Menu

  • 1