Refraktometer

Hvad er et refraktometer og hvordan virker det?

 

Et refraktometer er et instrument der indenfor vores hobby bruges til måling af saltniveau.

Refraktometeret udmærker sig ved at være meget præcist og hurtigt at aflæse.

 

Hvordan bruger man et refraktometer

 

Fremgangsmåde:

Ca 1 ml saltvand placeres med sprøjte på prismen, låget lukkes og der aflæses mod en kraftig lyskilde. Er billedet utydelig kan man fokusere med fokusringen.

Refraktometervisningen når man ser ind i refraktometeret og aflæser målingen.

 

Hvordan virker refraktometeret?

Lyset bevæger sig ind gennem refraktometeret og brydningen der sker i vandprøven forstærkes og fokuseres på skalaen.

Et refraktometer er egentlig en hastighedsmåler - så når du aflæser dit refraktometer måler du egentlig hastigheden som lyset har på vejen igennem vandet. Ret sejt!

Hastigheden som lyset har er afhængig af vandets temperatur og indholdet i vandet. Refraktometeret kan ikke fortælle hvad der er i vandet, så man må på forhånd have en god ide om sammensætningen af vandets indhold og hvad refraktometeret er kalibreret til. Fx er der stor forskel på 1 L vand med 35 gram sukker og 1 L vand med 35 gram salt.

Det man bruger i aflæsningen af refraktomeret er et givent stofs refraktive indeks også kaldet brydningsindekset, i dette tilfælde er stoffet saltvand. Brydningsindekset er et forholdstal som fortæller hvor meget lysets hastighed falder gennem et materiale, udgangspunktet er 1,0000 som er lysets hastighed gennem vacuum - altså intet fald i hastighed. Brydningsindekset for luft 1,003 og for saltvand(35 ppt) er 1,3394.

Der er to faktorer som har indvirkning på brydningsindekset:

1. Vandets bestanddele.

2. Vandets temperatur.

Vandets temperatur har også en stor indvirkning på hvordan lyset bevæger sig gennem vandet. Da vandets densitet og herved brydningsindeks ændres. Et refraktometer er derfor altid angivet med en temperatur typisk 20 grader celcius. Det står typisk skrevet som "d 20/20" (Se billedet med refraktometervisningen herover). Derfor er det en god ide at opbevare refraktometeret i samme rum som akvariet så de har nogenlunde samme temperatur. Den dråbe man lægger på prismen vil dog hurtigt få samme temperatur som refraktometeret, og så kan man aflæse med rimelig præcision.

 

Prøv derhjemme

Du har sikkert prøvet at sidde foran akvariet om aftenen efter lyset er slukket og været på opdagelse med din lommelygte? Næste gang så prøv at sætte lygten vinkelret på glasset og ganske langsomt drej den så den til sidst ligger plan med glasset - læg mærke til hvordan lyskeglen ikke er, hvor man synes den burde være. Det er sådan set samme koncept som refraktometeret i grove træk anvender.

Hvis ikke - så skylder du dig selv at prøve!

 

Ting der er gode at vide!

Når du kalibrerer dit refraktometer, så kalibrer det til det du ønsker at måle, fx saltvand ved 35 ppt og lad være med at kalibrerer det med deminiraliseret vand, det vil kunne give en fejlvisning. Du kan ved enhver seriøs forhandler købe kalibreringsvæske til refraktometer.

De fleste refraktometere man kan købe på nettet er kalibreret til kogesalt og altså ikke saltvand(havvand), der er en lille forskel i indholdet og det giver altså en fejlvisning på ca. 1,7 ppt for meget. Dvs at hvis man aflæser 35ppt/SG 1.0264 så er det reelle indhold kun 33,3ppt/SG 1.0251.

Den lille bimetal strimmel i refraktometeret er til for at kompenserer for temperaturafvigelser (såkaldt ATC - Automatic Temperature Compensation), og den bøjer alt efter temperaturen. Har du derfor haft refraktometeret til at ligge et sted (en kold bil fx.) som afviger meget fra den temperatur som det er kalibreret til, skal man vente med at måle til refraktomeret har opnået samme temperatur som det er kalibreret til.

Foder

  • Fiskefoder
  • Mysis - fang-selv

Hjemmelavet fiskefoder

 

Lav dit eget fiskefoder og giv dine fisk de bedste betingelser. Opskriften kan varieres alt efter hvilken type fisk man holder, carnivore/herbivore.

Afhængig af størrelsen på fiskene kan man lave foderet mere eller mindre groft.

Read More

Mysis er små krebsdyr i familen Mysidae. Mysis er godt foder til fiskene og samtidigt er det spændende, at fodre med levende dyr og se fiskenes naturlige jagtinstinkt slå til. I denne guide kan du læse hvor og hvordan du fanger Mysis selv - og tag familien med, det er nemlig noget alle kan være med til!

Read More

Danske saltvandsbutikker

Oversigt over danske saltvandbutikker.

Gå til kortet

Gå til kortet

Coralreef.dk på facebook

Like Coralreef.dk på Facebook og få det hele med.

 Coralreef.dk på facebook.dk

Gå til Facebook

Reefbuilders RSS


Warning: XMLReader::open(http://reefbuilders.com/feed/) [xmlreader.open]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44

Warning: XMLReader::open() [xmlreader.open]: Unable to open source data in /var/www/coralreef.dk/public_html/libraries/joomla/feed/factory.php on line 44
Feed not found

Menu

  • 1